Miksi kannattaa opiskella kiinaa?

04.07.2021
Maailma muuttuu ja se mikä oli 50-vuotta sitten yhdentekevää ja kummallista, voikin olla tänään jo tarpeellista ja tuikitavallista. Tänä päivänä ei ole enää ihme, jos näet kiinalaisen kotikaupunkisi kadulla. Kiinalainen saattaa olla pian myös asiakkaasi tai työnantajasi - ellei jo ole sitä!  En tarkoita, että tämän pitäisi olla tavoitteesi, vaan sanon vain, että todellisuutta ei kannata kiistää.


Mitä tahansa alkaakin opiskella, on tärkeää, että on motivoitunut opiskelemaan.
Siksi on tärkeää, että tiedät selvästi, miksi kannattaa opiskella kiinaa.

Miksi siis kannattaa opiskella kiinaa? Tässä kuusi hyvää syytä:

  1. Kiinankielen opiskelu on hyväksi aivojen terveydelle.

    Kielten opiskelu yleensäkin on hyväksi aivojen terveydelle ja vanhentumisen vaikutusten hidastamiselle. Kiinankieli on kirjoitusmerkkiensä vuoksi visuaalisempi kieli kuin monet muut kielet ja siksi se aktivoi aivojen eri osia laajemmin kuin eurooppalaiset kielet. Tutkimusten mukaan kiinankielen käyttäjien aivot toipuvat paremmin aivovaurioista verrattuna yksikielisiin ihmisiin.  

  2. Pystyt viestimään yli miljardin ihmisen kanssa.

    Lähes kaikki Kiinan kansalaiset ymmärtävät kiinan yleiskieltä ainakin tyydyttävästi. Se tarkoittaa yli miljardia ihmistä. Lisäksi ulkomaille muuttaneita kiinalaisia on kymmeniä miljoonia. Ja kiinalaisten lisäksi kiinankielen opiskelu on maailmalla voimakkaassa kasvussa, mikä tekee miljoonista muunmaalaisista ihmisistä mahdollisia keskustelukumppaneitasi.

    Suomessa kiinalaiset ovat 5.:ksi suurin vähemmistökansallisuus
    . Tämän lisäksi Suomessa opiskelee vuosittain monta tuhatta kiinalaista korkeakouluopiskelijaa. Tämä tarkoittaa mahdollisuuksia löytää Suomesta suhteellisen kiinalainen henkilö, jonka kanssa voit keskustella kiinaksi. Ehkä tunnet jo jonkun. Keskustelukukumppanisi äidinkielen käyttäminen on suuri kunnioituksen osoitus häntä kohtaan.

  3. Selviät paremmin lomamatkalla Kiinassa.

    Kiinassa vain harvat ihmiset ymmärtävät englantia. Vielä harvemmat puhuvat englantia tai jotain muuta eurooppalaista kieltä sujuvasti. Mikäli haluat tutkia jättiläisvaltio Kiinaa muutenkin kuin vain turistioppaan kanssa, sinun kannattaa opiskella Kiinaa edes vähän ennen kiinanmatkaasi. Kiina on loppumattomien kulttuuriaarteiden maa, jossa turistille riittää nähtävää vaikka useiksi vuosiksi! Jos haluat nähdä kiinalaisia pyramideja tai muita harvinaisempia nähtävyyksiä, kiinankielen taito on aika lailla välttämätön niiden luoksi pääsemiseksi. Auttava kiinankielentaito auttaa sinua taas kaikessa normaaleista junalipun ostoista ruokalistan ymmärtämiseen ja ostoksilla tinkimiseen.

  4. Parannat työnantajien kiinnostusta työmarkkinoilla.

    Suomalaisista työnantajista yksikään ei palkkaa ketään kantasuomalaista kielitaidon perusteella (kielenopettajan virkoja lukuunottamatta), mutta poikkeuksellinen kielitaito voi olla lisäetu, jolla käännät muutoin tasaväkisen valinnan eduksesi. Kiinalaisten turistien lisääntyessä Suomessa kiinankielentaitoisille asiakaspalvelijoille avautuu yhä enemmän työtilaisuuksia. Bisnesmaailmassa tai teollisuuden alalla kiinankielentaito on arvokas voimavara niin myyntineuvotteluissa kuin sopivimman alihankkijan valinnassa - tai uuden koneen käyttöohjeiden ymmärtämisessä, jos mukana ei ole tullut suomenkielisiä ohjeita.

  5. Opit ymmärtämään paremmin yhtä maailman vanhimmasta kulttuureista.

    Kiinalainen kulttuuri on jo vuosituhansien ajan vaikuttanut koko maailman kehitykseen, vaikka se onkin viime vuosisataan asti säilynyt melko eristäytyneenä läntiseen maailmaan nähden. Kompassi, silkki, paperiraha, ruuti ja muut kiinalaiset keksinnöt ovat silti löytäneet tiensä Euraasian läntiseen reunaan asti. 1900-luvulla kiinalaisen kulttuurin aallot ovat tuoneet länteen kiinalaisen ruoan, kungfun, akupunktion ja kiinalaisen lääketieteen, kiinalaiset filosofiat ja fengshuin sisustamisopit sekä kiinankielen opiskelun. Kieli on kulttuurin perusta ja kieltä oppimalla on mahdollista ymmärtää paremmin sitä kulttuuria ja ajatusmaailmaa mistä uudet ideat ja ilmiöt tulevat. Kiinan kulttuuri ja tiede-elämä on vasta puhjennut uuteen kukkaan. Sillä on sinulle ja maailmalla paljon annettavaa.


  6. Voit hyödyntää alkuperäisiä lähteitä uusimman tiedon lähteinä.

    Kun osaat lukea kiinaa, voit käyttää alkuperäisiä lähteitä perehtyessäsi oman erikoisalasi uusimpaan tietoon. Maailmassa julkaistavista tieteellisistä tutkimusraporteista enemmistö on jo nyt kiinankielisiä. Jos haluat tutustua myös niihin tasokkaisiin tutkimuksiin, joita ei ehkä koskaan käännetä toisille kielille, sinun tulee osata kiinaa. Kiinalainen tiede on hyvin edistynyttä muun muassa sosiologian, psykologian, filosofian, ekologian, avaruusfysiikan, sekä monilla tekniikan aloilla, kuten eletroniikassa. Älä tee niin kuin Suomen THL, joka ei yrittänytkään perehtyä kiinalaisiin tutkimuksiin ja uskoi koronaviruksen tarttuvan ilmateitse vasta suomalaisen VTT:n tutkimusten jälkeen, vaan hae tieteellinen tietosi sieltä, mistä se on ensimmäisenä saatavissa.

Aloita nyt matka kiinankieleen ja ylläty siitä mihin pystyt!

Aloita opiskelu verkkokurssilla, jolla saat opiskeluusi loistavan startin. Verkkokurssia pystyt opiskelemaan juuri silloin, kun sinulla on aikaa ja missä vain oletkin, kunhan sinulle on nettiyhteys käytettävissäsi. Verkkokurssilla voit kuunnella uudestaan vaikealta tuntuvat kohdat, joita et sisäistänyt heti ensimmäisellä kuulemalla. Klikkaa tästä ja lue, mitä kaikkea voit oppia "Perusteet haltuun 1"-kurssillani.